HírAllergia

Allergia

2021. 06. 08. PETFOOD ÜZLETÁG

Akár csak mi emberek, kedvenceink is szenvedhetnek allergiától, amelynek többféle megjelenési formája létezik, így nem egyszerű felismerni a problémát

dr. Mernyei-Bobok Eszter, állatorvos –

Allergia


Akár csak mi emberek, kedvenceink is szenvedhetnek allergiától, amelynek többféle megjelenési formája létezik, így nem egyszerű felismerni a problémát. Továbbá azt sem könnyű kideríteni, hogy háziállatunk mire allergiás pontosan. Az viszont egészen biztos, hogy négylábú társaink körében is egyre gyakrabban előforduló problémáról van szó.

Aszerint, hogy mi váltja ki a túlérzékenységi reakciót három különböző csoportra oszthatjuk az allergiát, hiszen előfordulnak környezeti-, kontakt-, valamint eleségallergének is.

Amennyiben a tünetek évről évre a tavaszi-nyári időszakban jelentkeznek, leginkább a környezeti allergénekre (pl.: pollenek) kell gondolnunk. Ez esetben sajnos nagyon nehéz megakadályozni, hogy kedvencünk az allergénekkel találkozzon, hiszen azok mindenütt körülveszik. Azonban rendelkezésre áll olyan vérvizsgálati lehetőség, amelyből megállapítható az allergia pontos forrása. Ha az allergia megjelenéséhez új pihenőhely, pokróc, alom stb. köthető, akkor valószínűleg kontaktallergiával állunk szemben. Ilyenkor többnyire az adott anyag eliminálásával a tünetek meg is szűnnek. A harmadik nagy csoport az eleségallergia, amikor kutyánk, vagy macskánk táplálékának valamelyik összetevőjére allergiás.

De vajon milyen tünetekben jelentkezik az allergia? Amennyiben állatunk vakaródzik, helyenként szőrhullást tapasztalunk, sűrűn nyalogatja a lábait, mindenképpen gondolnunk kell az allergia lehetőségére. Természetesen ilyenkor is, mint oly sok más esetben, az első lépés az, hogy állatorvoshoz visszük kedvencünket, hiszen megannyi más, akár fertőző ok is állhat a probléma hátterében. Így pl. paraziták, gombák, vagy baktériumok okozta betegségek, melyek megállapításához, vagy kizárásához az állatorvosi vizsgálatok elengedhetetlenek.

Elmondható azonban, hogy az említett tünetek együttes jelentkezésekor nagy az esélye, hogy szőrös barátunk allergiás valamire. Ezt a gyanút tovább erősíti, ha bűzmirigy-, illetve fülprobléma társul az eddig említettekhez. Előbbi esetében az látjuk, hogy kutyánk húzza a fenekét a földön, vagy gyakran rágcsálni próbálja hátsó felét. A fültünetek jelentkezésekor az tűnik fel, hogy a cica, vagy a kutyus rázza, olykor féloldalasan tartja a fejét, és gyakorta vakarja fültövét. Előfordul olyan is, hogy gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, és szűnni nem akaró hasmenést, hányást tapasztalunk.

Természetesen a tünetek enyhítésére számtalan megoldás létezik, hiszen a bűzmirigyet ki lehet üríteni, a fülgyulladást fülmosókkal, fülcseppekkel gyógyíthatjuk, valamint viszketéscsillapító készítmények is rendelkezésünkre állnak, de tartós megoldást csak az jelenthet, ha megtaláljuk a probléma valódi forrását, vagyis azt, hogy mire allergiás az állatunk.

Első lépésként mindig érdemes hypoallergén táplálásra térni, hiszen ha eleségallergia van a háttérben, akkor mindenképpen gyors javulást fogunk tapasztalni, de ha kedvencünk környezeti allergénekre érzékeny, akkor is sokat segíthet a hypoallergén diéta. Ennek oka az, hogy allergiás állatok esetében sokszor környezetben és táplálékban megtalálható allergének egyaránt okozhatnak túlérzékenységi reakciót, de ha már az egyiket ki tudjuk iktatni, akkor nem feltétlenül jelentkezik tünetekben a probléma.

Hogy pontosan mitől is lesz egy diéta hipoallergén, arról a későbbi cikkünkben olvashatnak részletesen.