Hír



A szuka táplálása

A szuka táplálása

2021. 06. 08. PETFOOD ÜZLETÁG

A kölyökkutyák táplálása már az anyaméhben megkezdődik, hiszen a magzatok az anyaállat méhlepényén keresztül jutnak a táplálóanyagokhoz.

dr. Mernyei-Bobok Eszter, állatorvos -

A szuka táplálása


A kölyökkutyák táplálása már az anyaméhben megkezdődik, hiszen a magzatok az anyaállat méhlepényén keresztül jutnak a táplálóanyagokhoz. Ezért lényeges, hogy már a vemhesség alatt is szem előtt tartsuk mind az anya, mind az utódok szükségleteit.

Általában elmondható, hogy a vemhesség első kétharmada még nem jelent akkora megterhelést a szukák számára, hogy takarmányozásukon változtatnunk kellene. Sőt, a vemhes kutya ilyenkor fokozottan hajlamos az elhízásra, hiszen étvágya megnő, ugyanakkor tényleges táplálóanyag szükséglete ezt ilyenkor még nem követi. Kiemelt jelentősége van annak, hogy ebben az időszakban ne hízlaljuk el a vemhes kutyát, mert az súlyos problémákat eredményezhet az ellés és a tejtermelés során is.

A harmadik trimeszterben a magzatok gyors növekedésnek indulnak, így a vemhes szuka táplálóanyag igénye is jelentősen megemelkedik. Ekkor már mindenképpen magas energia- és fehérjetartalmú táp etetése javasolt, valamint az adagot is érdemes fokozatosan növelni, amit két-három részre is oszthatunk egy nap, hogy az ne terhelje meg a kutya gyomrát.

Az ellést követően megindul a tejtermelés, ami ugrásszerűen emeli a szoptató szuka energiaigényét. Ebben az időszakban akár ad libitum is etethetjük az anyakutyát, mert ilyenkor biztosan nem fog elhízni, hiszen szervezete a felvett táplálóanyagok és energia jelentős részét a kölykök táplálására fogja fordítani.

Amennyiben jó minőségű tápot választottunk az anyaállat számára, nem lesz szükség sem vitamin- sem ásványi anyag kiegészítésre, hiszen ezeket a szoptató szukáknak kifejlesztett tápok már tartalmazzák.

A kölykök 4-5 hetes koruktól kezdenek szilárd táplálékot is fogyasztani az anyatej mellett. Ez természetesen hatalmas változást jelent a kiskutyák életében, ezért mindent meg kell tenni, hogy az átállás zökkenőmentesen történjen. Sok szempontból előnyös, ha a kiskutyák ugyanazt a tápot kezdik enni, amit addig anyjuk is kapott, hiszen, ha áttételesen is, de annak beltartalmához már hozzászoktak. Érdemes megemlíteni, hogy az anyaállat méhlepényén keresztül a magzathoz eljutnak az íz- és aroma-anyagok is, ezáltal a kölyökkutya számára "ismerős" lesz az anyaállat által fogyasztott táp. Ennek a tápnak fontos kritériuma, hogy jól áztatható és kis szemcseméretű legyen, mert a kölykök így fogják tudni könnyen felvenni, megrágni és megemészteni.

A kiskutyák 8 hetes korukra már kizárólag szilárd eleséget fogyasztanak, vagyis megtörténik a választás. Ezt követően megváltozott igényeikhez kell igazítanunk táplálásukat. Következő cikkünkben gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk az itt leírtakat.