Hír



Szénhidrátforrások

Szénhidrátforrások

2023. 06. 06. PETFOOD ÜZLETÁG

Szénhidrátforrások a kutya számára

dr. Mernyei-Bobok Eszter, állatorvos –

Szénhidrátforrások


A kutya a háziasítás során több szempontból alkalmazkodott az ember életmódjához, így pl. emésztésélettana is változott a farkaséhoz képest. Ez elsősorban a szénhidrátok hatékonyabb lebontásában nyilvánul meg, ezért a mai kutyák étrendjében jelentős szerepet töltenek be a különböző szénhidrátforrások, így pl. gabonafélék, rizs, burgonya, vagy kukorica. Ezek a szénhidrátot elsősorban keményítő formájában raktározzák, ami négylábú barátaink egyik legfontosabb energiaforrása.

Az emberekkel ellentétben a kutyák nyála nem tartalmaz szénhidrátbontó enzimeket, ezért kedvenceink tápcsatornájában a vékonybélben kezdődik a keményítő emésztése. Itt a hasnyálmirigy, valamint a bélfal által termelt amiláz, maltáz és szacharáz bontja le a keményítőt kisebb építőkövekre, vagyis kezdetben rövidebb szénláncú poliszacharidokra, végül pedig egyszerű szőlőcukorra, ami már fel tud szívódni a bélfalon keresztül a véráramba. Innen pedig a különböző szervek sejtjeihez kerül a cukor, ahol azok a glükolízis során energiává alakítják át.

Tehát a gabona, rizs és burgonya keményítőtartalma miatt lényeges energiaforrást jelenthet a kutyák számára. Továbbá a keményítő mellett rosttartalmuk is jótékony hatással van kedvenceink emésztésére, hiszen hatékonyan támogatják a vastagbélben élő baktériumflóra működését, valamint a perisztaltikát.

Az, hogy melyik egyednek pontosan melyik szénhidrátforrás lesz alkalmas, számos szempont alapján kell mérlegelnünk. Természetesen nem csak a táplálékok minősége döntő fontosságú, hanem azok elkészítési módja is. Az említett keményítőforrásokra mind igaz, hogy kiváló emészthetőséggel bírnak, de ez csak megfelelő hőkezelést követően van így. A nyersen etetett keményítő minden esetben emésztési problémákat okoz: puffadáshoz és hasmenéshez vezet.

Tehát fontos, hogy olyan tápot válasszunk, amiben csak hőkezelt szénhidrátforrás található, és az a lehető legjobban passzoljon kedvencünk egyéni igényeihez. A gabonafélék, így pl. árpa sok kutyánál beválnak, de érzékenyebb egyedeknél érdemes a kifejezetten könnyen emészthető rizsre váltani. Továbbá allergiára, vagy gluténérzékenységre gyanús kutyusok esetében a burgonya is kitűnő választás lehet.

A burgonya keményítő tartalma az extrudálás során feltárásra kerül, így a kutya számára jól emészthető lesz. Ugyanakkor a burgonya értékes táplálék, hiszen azon túl, hogy jól emészthető energiaforrás, jelentős mennyiségben tartalmaz C és B vitaminokat, valamint mikro- és makroelemeket is.