Hír



NEM MINDEN ARANY FÉNYLIK

NEM MINDEN ARANY FÉNYLIK

2023. 04. 04. AGRÁR ÜZLETÁG

A kolosztrum ellenanyag-tartalma az üszőborjú későbbi tejtermelése szempontjából meghatározó tényező.

NEM MINDEN ARANY FÉNYLIK –

A PROFESSZIONÁLIS KOLOSZTRUM-KEZELÉS GAZDASÁGI ELŐNYEI

   Írta: Hanne Skovsgaard Pedersen, állatorvos, PhD, coloQuick International A/S

   Fordította: Katonáné Stiller Krisztina, Inter-Mix Kft.

Bevezetés

A kolosztrum ellenanyag-tartalma az üszőborjú későbbi tejtermelése szempontjából meghatározó tényező. A professzionális kolosztrum-kezelés bevezetése a telepeken nem igényel különösebb befektetést, de ne feledjük, hogy a borjú megfelelő indítására csak egy esélyünk van.

Hanne Skovsgaard Pedersen PhD állatorvosként végzett, nagy-állat gyógyászat terén szerzett tapasztalattal és 10 év kutatói háttérrel. Célja az optimális borjúneveléshez kapcsolódó szakmai ismeretek bővítése és terjesztése.

A coloQuick International A/S céget a Calvex A/S tulajdonosai alapították 2015-ben. A cég kolosztrum kezelésre szolgáló eszközöket gyárt és mélyreható ismereteket biztosít. A borjú életének első óráira fókuszál a majdani minél hatékonyabb tejtermelés érdekében.


A kolosztrum a borjú életében a legfontosabb táplálék

Az üszőborjú genetikai potenciáljának kiaknázásához és az állományban jól teljesítő tehén felneveléséhez elengedhetetlen feltétel a megfelelő kolosztrum-menedzsment. A táplálóanyagokon kívül a kolosztrum többféle biológiailag aktív hatóanyagot is tartalmaz, beleértve az immunglobulinokat. Számos kísérletben igazolták, hogy a kolosztrumban lévő anyagok pozitív hatással vannak a borjú szervezetére, illetve a tehén későbbi életére.

A kolosztrumban lévő anyagok az aktív immunitás kialakításán kívül energiát és építőköveket biztosítanak a létfenntartáshoz, illetve növekedéshez. A biológiailag aktív hatóanyagok befolyásolják az anyagcserét és hormonelválasztást, emellett a fehérjeszintézis és sejtképződés serkentése révén támogatják a szövetek és szervek növekedését. A kolosztrum elősegíti a bélnyálkahártya fejlődését és az immunglobulinok, táplálóanyagok felszívódását, ezzel is pozitívan befolyásolva a borjú növekedését.

A kolosztrumban lévő anyagok az aktív immunitás kialakításán kívül energiát és építőköveket biztosítanak a létfenntartáshoz, illetve növekedéshez. A biológiailag aktív hatóanyagok befolyásolják az anyagcserét és hormonelválasztást, emellett a fehérjeszintézis és sejtképződés serkentése révén támogatják a szövetek és szervek növekedését. A kolosztrum elősegíti a bélnyálkahártya fejlődését és az immunglobulinok, táplálóanyagok felszívódását, ezzel is pozitívan befolyásolva a borjú növekedését.


Termelési és gazdasági hatások

A borjú korban elszenvedett hasmenés vagy légzőszervi megbetegedés negatívan befolyásolja a későbbi tejhozamot, az egészségesen felnövő állat viszont a későbbiekben több tejet termel. A borjú jó teljesítménye azt jelenti, hogy korábban eléri az első termékenyítéshez és elléshez szükséges méretet és fejlettséget. A korábbi első termékenyítés mellé társuló hosszabb hasznos élettartam növeli a tehén életteljesítményét és a telep gazdasági hasznát.

Mind a négy kísérletben jelentős gazdasági hasznot vártak az optimális kolosztrum-kezeléstől. A két legfontosabb tényező a hosszabb hasznos élettartam és a megnövekedett tejhozam volt. Az M. Campos által 2015-ben végzett számítás az első és második laktációban mért tejhozam növekedésen alapult, a laktációk számával korrigálva. Ezzel a módszerrel a többihez képest magasabb lett a kalkulált gazdasági haszon (243 EUR/tehén/év). Ha a tehén hasznos élettartama is megnövekszik, akkor ez a becslés valóságos lehet.

1 Többlet nyereség: 0,19 EUR / kg tej 

2 coloQuick International A/S által végzett SimHerd modell szimuláció 

3 Az alacsonyabb mortalitásnak és kevesebb kezelési költségnek köszönhető összesített pénzügyi megtakarítás


Az optimális kolosztrum-kezelés a termelésben is sikereket eredményez

A szilárd szervezettel és hosszú élettartammal rendelkező tehenek bekerülése az állomány összetételét is megváltoztatja: több lesz a magas termelésű több laktációt megérő tehén, az átlag tejtermelés is emelkedni fog (2. ábra). A tejelő állományba bekerülő magasabb szinten termelő tehenek 600 kg-mal is javíthatják az átlagos tejhozamot.

A gazdasági többlet haszon mértékét abból a szemszögből is meg kell vizsgálni, hogy a kolosztrum-kezelés optimalizálásához szükséges befektetés az állomány szintjén minimális. A felnevelés költsége körülbelül 1350 EUR üszőnként (Clausen 2014.), a professzionális kolosztrum-kezeléshez szükséges befektetés ennek mindössze 0,5%-a (4. ábra)


Összefoglalás

A borjú születésekor nem rendelkezik megfelelő immunrendszerrel, ezért az egészsége nagy mértékben függ az első kolosztrumon keresztül megszerzett anyai antitestektől. A borjú életben maradásának egyik kulcsfontosságú tényezője a kolosztrum itatás a megfelelő minőségben (IgG minimum 50 mg/ml), mennyiségben (4 liter Holstein, 3 liter Jersey borjú esetén), időben (lehetőleg 1 órán belül, 24 órán belül pedig további 2 liter) és higiéniával (összcsíraszám max. 100 000 cfu/ml, coliform csíraszám max. 10 000 cfu/ml). *cfu= colony forming units (telepalkotó egység).

A kolosztrum-itatással kapcsolatos egyik probléma az, hogy nem minden tehén ad megfelelő minőségű föcstejet. A másik gond az, hogy a borjaknak csak nagyon kis hányada kapja meg a megfelelő időben a szükséges mennyiségű kolosztrumot. A hagyományos módszerrel történő kolosztrum-itatás révén a borjak immun-státusza nagy szórást fog mutatni. A coloQuick rendszer alkalmazásával viszont ki tudunk alakítani egy ellenőrzött minőségű és mindig rendelkezésre álló kolosztrum-raktárat, amely az összes borjú számára egységesen magas szintű indulást biztosít.

A rendszer alapja, hogy a kifejt kolosztrum minőségét ellenőrizni kell (pl. refraktométerrel: BRIX 22% jelent 50 g/liter IgG immunglobulin tartalmat). A jó minőségű föcstejet higiénikus tasakban és kazettában minél gyorsabban le kell hűteni, vagy kíméletesen, az immunglobulin-tartalmat megőrizve pasztőrözni kell és ezután lehűteni. A kolosztrumot fagyasztóban kell elhelyezni és tárolni.

A borjú születése után a borjú körüli teendők elvégzésének ideje alatt a kolosztrumot tartalmazó kazettát a vízfürdőbe kell helyezni. A coloQuick kiolvasztó egység 20 perc alatt az ellenanyag szintet lehető legnagyobb mértékben megőrző kíméletes eljárással teljes mértékben kiolvasztja és itatási hőmérsékletre melegíti a kolosztrumot. Ezután itatható a borjúval a kolosztrum. A coloQuick rendszer zárt technológiája biztosítja a kolosztrum megfelelő minőségét és higiéniáját.

Az Inter-Mix Kft. teljes körű megoldás csomaggal áll partnereinek rendelkezésére a borjúnevelés terén. Nem csak kiemelkedő minőségű tejpótló tápszerekkel, hanem a legújabb generációs tejtaxival, borjú itató automatával, higiénikus kolosztrum kezelő rendszerrel, borjúházakkal, ketrecekkel, stb. is ellátjuk a tejelő telepeket. Az általunk forgalmazott gépekhez, berendezésekhez teljes körű szervízhálózatot és alkatrész-ellátottságot biztosítunk.