Hír



A FOLYÉKONY ARANY – A KOLOSZTRUM

A FOLYÉKONY ARANY – A KOLOSZTRUM

2021. 06. 08. AGRÁR ÜZLETÁG

A kolosztrum (föcstej) mind az ember, mind pedig az állatok születése után az erős immunrendszer és a kitűnő egészségi állapot kulcsfontosságú tényező

A FOLYÉKONY ARANY – A KOLOSZTRUM

AZ ÉLET KEZDETE MEGHATÁROZZA A TELJESÍTMÉNYT

Katonáné Stiller Krisztina, Inter-Mix Kft


A kolosztrum jelentősége

A kolosztrum (föcstej) mind az ember, mind pedig az állatok születése után az erős immunrendszer és a kitűnő egészségi állapot kulcsfontosságú tényezője. A tejmirigy a tejelválasztás kezdetén olyan egyedi összetevőket termel, amelyek az újszülött szervezet számára folyékony aranyként, „élet-elixírként” hatnak. Ez kissé fellengzősen hangzik, de nem szabad alábecsülni a kolosztrum jelentőségét. A kolosztrum pozitívan befolyásolja a borjú takarmányfelvételét, növekedését, fejlődését és a későbbiek során a fertilitást, illetve tejhozamot.


Mitől különleges a kolosztrum?

A kolosztrum a különböző ellenanyagok és növekedési faktorok jól kiegyensúlyozott kombinációja. Ezek együttesen olyan keveréket alkotnak, amelynek hatása jóval erősebb, mint az egyes összetevőké önmagukban.

A kolosztrum legértékesebb összetevői az immunglobulinok (ellenanyagok). Az ellenanyagokat a szervezet védelmében történő speciális szerepük alapján különböztetjük meg. Általában elmondható, hogy az immunglobulinok semlegesítik a toxinokat, kórokozó baktériumokat és vírusokat.

A kolosztrum számos egyéb alkotóelemet is tartalmaz, mint például a laktoferrin és lizozimek. Ezeknek vírusölő, antibakteriális és gyulladás csökkentő hatása van. A föcstej beltartalmi értéke magas, aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag táplálék.


Mikor és mennyit?

A borjú születése után a bélfal rövid időn belül záródik, ezért rendkívül fontos, hogy a kolosztrumot a borjú a lehető legrövidebb időn belül a megfelelő minőségben és mennyiségben megkapja. A legújabb ajánlások szerint a születést követő első két órán belül 4 liter (nagyobb testű szarvasmarha fajták esetén) kolosztrumot kell megitatni.

Az újszülött borjúnak kb. 100 g IgG-re van szüksége a vér megfelelő ellenanyagszintjének eléréséhez, ami 2-3 liter kiváló minőségű föcstejjel biztosítható. Az immunglobulinok és a kolosztrum csak a születés utáni néhány órán belül szívódik fel közvetlenül a véráramba. A közvetlen felszívódás mértéke 1-2 napon belül lecsökken, végül a bélfal záródásával együtt teljesen megszűnik. A kolosztrumnak nem csak a passzív immunitásban van kiemelt szerepe, hanem a bélfalat közvetlenül is védi a kórokozóktól.

A jó minőségű, megfelelően felszívódott kolosztrum a következőkre van kedvező hatással:

  • passzív immunitás
  • glükóz felszívódás
  • bélrendszer fejlődése
  • laktóz emésztése
  • növekedés
  • későbbi tejhozam


Az alábbi táblázatban a kolosztrum mennyiségére vonatkozó kísérlet eredményeit láthatjuk. Steve Faber és munkatársai 2005-ben végezték a kísérletet, amelynek során a borjakat két csoportra osztották. Az egyik csoport 2 liter kolosztrumot kapott születés után, a másik csoport pedig 4 liter kolosztrumot kapott. Az eredmények igazolták, hogy a borjakkal közvetlenül a születés után megitatott kolosztrum mennyisége jelentős mértékben befolyásolta az ivarérettség előtti időszakban a napi testtömeg gyarapodást (+230 g/nap) és a nagyobb mennyiségű kolosztrummal itatott borjak a 2. laktáció során során magasabb tejhozamot is mutattak (+1027 kg).


A kolosztrum szerepe

A kolosztrum egyes biológiailag aktív összetevői, például az inzulin, IGF-I, relaxin és egyéb növekedési faktorok, illetve hormonok szintén fontos tényezők lehetnek a fejlődési folyamatokban. Amennyiben a borjú nem megfelelő mennyiségben vagy egyáltalán nem jut kolosztrumhoz, az negatívan befolyásolja a szervezet fejlődését, illetve a takarmányértékesítést és -hasznosulást. Az elmélet igazolására Soberon és Van Amburgh (2011) vizsgálta a kolosztrummal való ellátottság hatását a választás előtti napi testtömeg gyarapodásra és a különböző mennyiségű kolosztrum itatás befolyását a tejpótló tápszer felvétel mennyiségére.

A borjak közvetlenül születés után magas (4 liter) vagy alacsony (2 liter) mennyiségű kolosztrumot kaptak. A két csoportot további két-két csoportra osztották, amelyekből 1-1 csoport alacsony mennyiségű tejpótló tápszert kapott, 1-1 csoport pedig ad libitum kapta a tejpótló tápszert. A kísérlet során minden borjú megfelelően megkapta a passzív immunitás kialakulásához szükséges föcstejet.

..Azokat a borjakat, amelyek 4 liter kolosztrumot és ad libitum tejpótló tápszert kaptak összehasonlítva azokkal, amelyek 2 liter kolosztrumot és ad libitum tejpótló tápszert kaptak, a következőket tapasztaltuk: a 4 liter kolosztrumot kapott borjak tejpótló tápszer felvétele 8,5 %-al magasabb volt, a választás előtti átlagos napi testtömeg gyarapodásuk 18 %-al magasabb volt és a választás után a 80. napig a szárazanyag felvétel 12 %-al, az átlagos napi testtömeg gyarapodás pedig 25 %-al volt magasabb. Mindezekből levonható, hogy a kolosztrum valószínűleg befolyásolja az étvágy szabályozását, amelyen keresztül javítja a testtömeg gyarapodást és a takarmány értékesítést, ezáltal pozitív hatással van a jövőbeli tejtermelésre is.


Kolosztrum minősége

A kolosztrum minőségét elsődlegesen a magas ellenanyag tartalom (50-60 g IgG/liter) és a minél alacsonyabb kórokozó összcsíraszám (100000 CFU/ml alatt) jellemzik. A föcstej minősége számos tényezőtől függ, mint például a tehén életkora, immun-státusza, szárazonállás hossza, takarmányozás, stb. Az immunglobulin tartalom optikai refraktométer vagy kolosztrum mérő segítségével határozható meg. A kolosztrumot az ellést követő rövid időn belül ki kell fejni, mivel a kolosztrum beltartalma már a tőgyön belül is csökken. Legértékesebb az első fejésből származó föcstej. Ha ennek az immunglobulin és fehérje tartalmát 100%-nak vesszük, akkor a 2. napon ez 26%, a 3. napon 12%, a 4. napon pedig már csak 5% (Faber et al.).

A Trouw Nutrition LifeStart programjában a tejpótló tápszerek kiváló minősége mellett kiemelt helyet kaptak a kolosztrum itatással és minőséggel kapcsolatos kutatások. A borjú életében az első táplálék a kolosztrum, ezért annak minősége és mennyisége hatással van az egészségre, a növekedésre, későbbi tejhozamra és hasznos élettartamra is.


Kolosztrum kezelés

A kolosztrum kezelése során mindvégig szigorúan be kell tartani a higiéniai szabályokat. A borjú a születés pillanatában védtelen a környezetben található kórokozókkal szemben, ezért ügyelni kell arra, hogy már a szalma, amibe születik, tiszta, friss és penészmentes legyen. A kolosztrum fejése során ugyanúgy el kell végezni az előfejést és a tőgyfertőtlenítést, mint a termelés esetében, eldobható gumikesztyű alkalmazásával. A fejőgépnek, sajtárnak és minden további kolosztrum tároló edénynek, valamint a borjúitató eszközöknek fertőtlenítettnek kell lennie.

A kolosztrum kezelésével és itatásával kapcsolatos legfőbb kihívások a következők: mennyiség, minőség, idő, higiénia, hőmérséklet, egyszerű kezelés. Erre nyújt megoldást a dán coloQuick rendszer.

A coloQuick szinte teljes mértékig zárt rendszerben kezeli a kolosztrumot, minimálisra csökkentve a minőségi veszteségeket és a kórokozókkal történő szennyeződést. Az első lépés a kifejt kolosztrum minőségének ellenőrzése. Ezután a föcstejet töltőállvány segítségével az egyszer használatos 4 literes tasakokba kell tölteni, majd a tasakot tartó kazettát a fagyasztóba kell helyezni, minőség alapján válogatva. Az ajánlott fagyasztási hőmérséklet -14 oC. A fagyasztás előtt beiktatható a pasztőrözés, amelynek során a hőmérséklet függvényében csökkenhet az immunglobulin tartalom, de ennél fontosabb a kórokozók elpusztítása.

Amíg a gondozó az ellést követően a borjú körüli teendőket (légzés ellenőrzés, köldökcsonk fertőtlenítés, csutakolás, stb.) elvégzi, a coloQuick kiolvasztó egység kb. 20 perc alatt az immunglobulin szintet megőrző kíméletes eljárással teljes mértékben kiengedi és itatási hőmérsékletre melegíti a kolosztrumot. A tasakhoz közvetlenül csatlakoztatható a cumi vagy szonda, amelynek segítségével a borjúval megitatható a föcstej.

A rendszer alkalmazásával biztosítható, hogy minden borjú a lehető legjobb minőségű és megfelelő mennyiségű kolosztrumhoz jusson születése után 1-2 órán belül. Ezzel javítható az állomány egészségügyi státusza, csökken a megbetegedések száma.